Hisseleriyle Sık Sık Gündeme Gelen Yatırımcıların Gözdesi SASA’nın Azim ve Kararlılıkla Dolu Kuruluş Öyküsü

Posted by

Her büyük başarının ardında güçlü bir vizyon, kararlılık ve cesur adımlar yatar. SASA Polyester’in hikâyesi de tam olarak bu şekilde Özdemir Sabancı’nın güçlü öngörüleri sayesinde başlıyor.

O yıllarda Türkiye’nin tekstil sanayisinin kalbi olan Adana’da başlayan bu yolculuk, zamanının ötesinde düşünen Özdemir Sabancı’nın vizyonuyla şekilleniyor ve dev bir şirket doğuyor.

Özdemir Sabancı polyesterin pamuğun yerini alacağına inanarak bir polyester fabrikası kurmaya karar vermişti.

1966 yılında Özdemir Sabancı, babası Hacı Sabancı’ya bir polyester fabrikası kurma fikrini sunduğunda, Hacı Sabancı bu fikre pek sıcak bakmamıştı.

Sebebiyse Adana’nın, o dönemde pamuk üretiminin merkezi olması sebebiyle polyesterin bu bölgede başarılı olma şansının çok düşük olduğunu düşünmesiydi.

Ancak Özdemir Sabancı, polyesterin gelecekte pamuğun yerini alacağını öngörmüştü ve bu öngörüsünde haklı çıktı.

Ardından SASA’nın kuruluşu için gerekli adımlar atıldı.

İlk olarak Sakıp Sabancı’nın da içinde bulunduğu bir ekip ile fabrika için gerekli makinelerin satın alınması için görüşmelere başlandı.

Ancak bazı sorunlar vardı. Sabancı’ların elinde ne bir fizibilite raporu vardı ne de sektör hakkında deneyimleri…

Fakat işe bir yerden başlamak gerekiyordu ve ICI isimli bir şirket ile lisans ve teknoloji anlaşması imzalanarak Türkiye’nin ilk sentetik elyaf fabrikasının temelleri atıldı.

Sonrasında bir efsaneye dönüşecek olan SASA, 1969 yılında ticari faaliyetlerine başladı ve kısa sürede büyük başarıya ulaştı.

Bu başarı herkesin dikkatini çekmişti. 2000 yılındaysa kimya devi DuPont ile ortaklık yapıldı.

Bu ortaklıkla şirket DupontSA ismini aldı ve bu SASA’nın uluslararası alanda tanınırlığını artırdı.

2004 yılında Sabancı Holding’in, DuPont’un hisselerini de satın almasıyla, SASA’nın ismi önce ADVANSA, sonra da SASA Polyester Sanayi A.Ş.olarak değiştirildi.

Ancak, Sabancı Holding’in farklı iş kollarına odaklanma stratejisi, SASA’nın satışını gündeme getirdi.

Bu süreç sektörde büyük yankı uyandırdı ve oldukça tartışmalı geçti. Çünkü kimse SASA’nın yabancıların eline geçmesini istemiyordu.

Bir dönem yabancı bir şirkete satışı gündeme gelse de daha sonra 2015 yılında Türk bir yatırımcıya satılan SASA’nın kıymeti bilindi ve yapılan dev yatırımlarla bugün yatırımcıların gözde şirketlerinden biri olmayı başardı.

SASA’nın satışı bugün Sabancı’ların en büyük pişmanlığı olarak anılıyor… SASA’nın satılışını detaylıca kaleme aldığımız aşağıdaki içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Türk şirketleriyle ilgili diğer içeriklerimiz:

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir