HABER-SEN’den “kayyım” tepkisi: Halkın demokratik iradesine yapılan bu müdahaleyi kabul etmiyoruz

KESK HABER-SEN, görevden alınan ve hakkında 19 yıl 6 ay hapis cezası verilen Hakkâri Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış‘ın yerine kayyım atanmasına ilişkin yaptığı açıklamada “Yargı kararı oluşsa bile kayyım atanamaz. Ancak ve ancak seçilmiş belediye encümenleri kendi arasında demokratik seçim yöntemi ile başkanlarını/eş başkanlarını belirleyebilir.” ifadelerini kullandı.

KESK HABER-SEN merkez yönetim kurulu 19 yıl 6 ay hapis cezası alan Hakkâri Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akışın yerine kayyım atanmasına ilişkin basın açıklaması yayımladı. 

” Halkın demokratik iradesine yapılan bu müdahaleyi kabul etmiyoruz.” denilen açıklamanın tamamı şöyle:

“Demokrasi olmasa basın özgürlüğü de olamaz. Basın; yasama, yürütme ve yargı güçlerinden sonra, dördüncü güç olarak tanımlanır. Basının, dördüncü güç olarak, toplumların oluşup gelişimlerinde, yönlendirilmelerinde, hatta yasama, yürütme, yargı güçlerinin kullanılma biçimlerinin şekillendirilmesinde, birinci kuvvet olduğu söylenebilir.

İşte biz tamda buradan doğru iktidarın sansür, havuz medyasının dezenformasyon bilgilerine karşı
halkı doğru bilgilendirme gücü olarak tanımlayabiliriz. Yasaların ülkenin batısında farklı doğusunda
farklı uygulanmasının ahlaki olmadığını ifade ediyoruz. Ayrıca bu hukuksuzluğun yarın bütün
alanlara sirayet etme tereddüdünü yaşıyoruz.

Biz emekçiler için kentleşme her zaman sınıfsal bir olgu olmuş, konut ise yalnızca barınak değil onun çok ötesinde bir kavramı ifade etmiştir. Kentler üzerinde her bireyin kontrol etme, demokratik katılım

Bu nedenle yerel seçimler, kent hakkını kontrol etme-demokratik katılım ve değiştirme hakkımızı kullandığımız kentlerimize, kent hakkımıza sahip çıktığımız önemli demokrasi araçlarındandır. Demokrasi ve barış içinde yaşama yönünde ortaya konulan iradeye darbe girişimleri, kayyım politikaları devam ediyor.

Biz emekçiler diyoruz ki; Kayyım politikaları kent hakkına yani halkın iradesine darbedir. Kayyım politikaları demokrasiye ve toplumsal barışımıza müdahaledir. Kayyım politikaları toplumu üstten dizayn etme yaklaşımıdır. Antidemokratiktir. Halkın siyasal, kültürel, sanatsal vb. tercihlerine ve toplumsal yaşamına müdahaledir.

Kayyım politikaları zaten olmayan demokrasinin temsili kısmına da yapılan müdahale olup, tümden halkın demokrasiye ve demokratik mücadeleye olan inanıcını zedelemektedir. Demokratik bir toplum ve gelecek için kayyım politikalarından vazgeçin diyoruz. Masumiyet karinesini herkes için uygulayın. Yargı kararı dahi olmadan seçilmişlerin görevinden alınması kabul edilemez. Yargı kararı oluşsa bile kayyım atanamaz. Ancak ve ancak seçilmiş belediye encümenleri kendi arasında demokratik seçim yöntemi ile başkanlarını/eş başkanlarını belirleyebilir.

Halkın demokratik iradesine yapılan bu müdahaleyi kabul etmiyoruz. Biz biliyoruz ki; Hakkâri’de yaşanan bu anti demokratik duruma sesiz kalırsak devamı gelecek. Bu seçmen iradesine darbe girişimi karşısında dayanışma içinde mücadelemizi sürdüreceğiz”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x