Geleneksel Pidecilik: Muhittin Çubuk’un Usta Çırak İlişkisi

Eskişehir’de geleneksel yöntemlerle pidecilik yapan usta: “Kalite odun ateşinde pişer”

Eskişehir’de 35 yıldır pidecilik yapan Muhittin Çubuk, babasından aldığı mesleği geleneksel yöntemlerle sürdürüyor. Babasının Gaziantep’te fırıncı olarak yetişip Eskişehir’e yerleştiğini ve pideciliği devam ettirdiğini belirten Çubuk, Eskişehir’de 35 yıldır bu işi yaptıklarını ifade etti.

Çubuk, pideciliğin usta-çırak ilişkisine dayanan geleneksel bir meslek olduğunu vurgulayarak, kaliteli ürünler için meslekte yetişmenin önemine dikkat çekti. Şehirdeki çok sayıda lokantanın gıda kalitesini düşürdüğünü aktaran Çubuk, gıda sahteciliği konusundaki endişelerini dile getirdi. Ayrıca Çubuk, odun ateşinde pişen pidelerin doğalgazlı fırınlarda pişenlerden kesinlikle daha lezzetli olduğunu belirtti.

Eskişehir’de artan lokanta sayısının kaliteyi düşürdüğünü söyleyen Çubuk, “Şu şartlarda düzgün çalışsanız bile kendinizi geçindiremezsiniz” dedi. Doğalgazlı fırınların odun ateşi lezzetini sağlayamadığını vurgulayan Çubuk, bazı yerlerin hamuru makinede açıp maya kullanmadığını ve bu durumun ürün kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Gıda sahteciliğinin sektöre olumsuz etkilerini anlatan Çubuk, son yıllarda et ürünlerinde yaşanan hilelerin sektörü zorladığını belirtti. Ayrıca Çubuk, esnafın yaşadığı sıkıntılara da değinerek, “Her meslekte küçükten gelen esnaf sorunu var, bu durum sektörümüzü olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.

Çubuk, son 15 yılda kimsenin mesleğe yetiştiremediğini ve kendi oğlunu dahi mesleğe kazandırmakta zorlandığını söyleyerek, sektöre yeni insanlar kazandırmada yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. – ESKİŞEHİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir